Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, yoğun günler yaşıyor.

2021 yılı Avrupa Müze Ödülü’nü Bayburt’a kazandıran Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, yoğun günler yaşıyor.

Müze bünyesine kazandırılan konaklama tesisi Loru Han’ın geçtiğimiz hafta sonu açılmasının ardından ziyaretçi akınına uğrayan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, kültür ve deneyim turizmi açısından önemli ayrıcalıklar sunuyor.  Müzenin kurucusu Kenan Yavuz, temmuz ayı başı itibariyle yoğun günler geçirdiklerini belirterek, loruhan.com adresinden rezervasyonlar aldıklarını ve müzede kahvaltı ve akşam yemeği hizmetinin de olduğunu belirtti. Hafta içi 100, haftasonu ise ziyaretçi sayısının 300’leri aştığını bildiren Yavuz, Loru Han’ın mimarisiyle büyük beğeni topladığını söyledi.  Birden çok kültür deneyimi 5 dönüm gibi büyük bir araziye sadece 10 oda yaptıklarını ve böylelikle amaçlarının sadece kültür turizmini canladırmak olduğunu aktaran Yavuz, Loru Han için düşündüklerinin ticari kaygı gütmeden kendi sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu belirtti.

Kültür ve deneyim turizminde Türkiye’nin en iyisi olma iddiasında olduklarını ifade eden Yavuz, müzeyi ziyaret edenlere Otlukbeli’deki Kırmızı Su ve Akyaka’daki tarihi çeşme gezileri, at arabası ile yayla turları, tandır yakmak, açık havada film gösterileri gibi deneyimler edindirdiklerini kaydetti.   “Hizmet kalitesini birbiriyle uyumlaştırmamız lazım” Kültür ve deneyim turizminin pandemi sonrası dünyanın yeni trendi olduğunu söyleyen ve insanların tabiat, doğa ve halkla iç içe bir yaşamı tercih ettiklerini bildiren Yavuz, Bayburt genelinde de tarihi ve turizm noktalarını birbirine bağlamak gerektiğinin altını çizdi. “Hepsindeki hizmet kalitesini birbiriyle uyumlaştırmamız lazım” diyen Yavuz, “Tek bir noktada hizmet kalitesinin yüksek olması çok zaman içerisinde çok fazla bir anlam ifade etmez.

Bunun yerine Yakup Abdal köyünde, Demirözü Barajı’nda, Aydıntepe’de, Bayburt Kalesi’nde, karşı tarafta Baksı Müzesi’nde her tarafı birbirine fiziki olarak bağlamak hem de hizmet kalitesini yüksek tutmak zorundayız” dedi. Yüzlerce fotoğraf çekilecek nokta var Loru Han’ın özgün bir yapısı olduğunu ve son 150 yılda böylesi bir yapının inşa edilmediğine değinen Yavuz, yeni trend turizm anlayışında “Eğer insanlar bir noktada fotoğraf çekiliyorsa yaptığınız iş doğru demektir” görüşünü hatırlatarak, geleneksel yapı ile Selçuklu mimarisinin özelliklerini koruyan Loru Han’la birlikte müzenin tamamında yüzlerce fotoğraf çekilecek nokta oluştuğunu belirtti.

Bayburt Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladıklarını ve çalışanlara gıda güvenliği, hijyen, ve hizmet kalitesi noktasında eğitimler verdiklerine de değinen Yavuz, müze bünyesinde 19 çalışanlarının olduğunu, menüye özellikle coğrafi işaretli Bayburt ürünlerinin tamamının aldıklarını bildirerek, hedeflerinin 1 yıl önceden rezervasyon yapılan bir konaklama tesisi haline gelmek olduğunun altını çizdi.   Osman Oruç: “Aytmatov’un romanlarıyla yaptığı iş bu…” Müzeyi ziyaret eden Bayburt Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Osman Oruç, Cahit Zarifoğlu’nun ‘Müzeleri sevemedik’ dizelerini hatırlatarak, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi gibi mekânların Anadolu insanına müzeleri sevdirecek yaklaşımlar olduğunu belirtti. Kenan Yavuz Etnoğrafya Müzesi’nin kültürel belleği koruduğunu, belleğin bireylerin, toplumların şahsiyetini, kişiliğini tesis eden önemli bir unsur olduğunu söyleyen Oruç, bu anlamda Cengiz Aytmatov’un romanlarıyla yaptığı işi Kenan Yavuz gibi Hüsamettin Koçan gibi sanata duyarlı Bayburtlular’ın da bu tür mekânlarla sağladıklarını dile getirdi. Oruç, Kenan Yavuz ve Hüsamettin Koçan’a bir Bayburtlu olarak müteşekkir olduğunu sözlerine ekledi.  Gülay Bayram isimli vatandaş ise, “Eskileri yaşanmışlılar her şey anlatılmış bu mekanda. Çok beğendik. Kenan Yavuz beyefendiye çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.