Hikayemiz

KENAN YAVUZ ETNOGRAFYA MÜZESİ

Ben Kenan Yavuz, müzenin kurucusuyum. 1959 yılının aralık ayında bu topraklarda doğdum, bu topraklarda gençliğimi yaşadım. Çobanlık yaptım, çiftçilik yaptım. Şimdi,müzenin kurulu olduğu bu alanda, Dedem ve Babam ile tırpan biçtim, bağ bağladım. Annemin yaptığı ayran çorbasını, Ninemin yaptığı keteleri yiyerek çalıştım.

Her çocuk gibi, benimde hayalim, bu köyden kurtulmaktı!

Elektrik yoktu, su yoktu…

Üretim yetenekleri kendi içinde yeterli ve şehirlerden bağımsızdı.Lakin fakir idik…

Göç kaçınılmazdı…

1960’lı yıllarda köyden kente göç süreci başladı. Anadolu’dan, gerek yurt içi ve gerekse yurt dışına milyonlarca insan gitti. 2000’li yıllardan itibaren ise gerçekleşen teknoloji devrimi, gençlerin köyde yaşama arzularını tümüyle yok etti.

1982 yılında bizde terk ettik köyümüzü….

Lakin, gönlümüz bu topraklarda kaldı,hiç kopmadık köyümüzden.

Yol geldi,su geldi,elektrik geldi,ekonomik refah düzeyi yükseldi lakin hiç hız kesmedi GÖÇ…

Azalan ve yaşlanan nüfus, köy ile kent arasında kopuşu getirdi.

Konaklarımız, köy evlerimiz, kilimlerimiz,masallarımız,ezgilerimiz hülasa tarihimiz,kültür mirasımız yok oluyordu.

Bir şey yapmak gerekiyordu, bir direniş, bu dönüşümün yanlış olduğunu insanlara anlatacak bir şey…

Ailemizin hikayesi ile başladık… bizim hikayemiz, Anadolu’nun tüm ailelerinin hikayesi ile buluştu, önce Bayburt’un,sonra da Anadolu’nun hikayesine dönüştü…

Çocukluğumda kurduğum hayalimdi, toprağıma borcumu ödemek.

Gezeceğiniz bu müze, “bir sahiplenme hikayesidir”…

Hasretin, vuslata dönüşme projesidir.

Kökleri ile bağını koparan toplumlar millet olma özelliğini kaybeder ve “toplumsal Alzheimer” hastalığına tutulurlar.Müzemizin temel amacı; zaman-mekan ilişkisini kurarak,unutulmaması gereken güzelliklerimizi bugüne ve geleceğe taşımaktır.Sürdürülebilir sağlıklı bir eko sisteme sahip olması için farkındalık yaratmak,insanlığın gelecekte çok daha şiddetli yaşayacağı “gıda arz güvenliği” sorununu yaratan temel nedenlere dikkat çekerek farkındalık yaratmak,bir yandan yaşanan sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel meseleleri ülkemizin gündemine taşırken, diğer yandan çevremizdeki ekonomik gelişmelere liderlik etmek ve üretim yeteneklerini pazar ile buluşturmak temel misyonumuzdur.

Amatör bir ruh ile başladığımız bu çalışmanın, Avrupa’nın zirvesine çıkarak 2021 Avrupa’da Yılın Müzesi ödülünü,2022 Yılında Avrupa Birliği Kültür Mirası Ödülünü,2023 Yılında ise T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı özel ödülünü sayın Cumhurbaşkanımızın elinden alma onuruna eriştik.

Hoş geldiniz…

TANITIM SUNUMU

Tanıtım sunumunu bilgisayarınıza indirerek, Müzemiz hakkında detaylı bilgileri yakından inceleyebilirsiniz.