Kenan Yavuz Etnografya Müzesi – 2021 Sılletto Prıze Kazanı

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Beşpınar, Türkiye
www.kenanyavuzetnografyamuzesi.org

2021 yılında bu ödülü kazanan müze, genç olmasına rağmen, yerel köklere ve mirasa bilinçli dönüşü savunmanın çok etkili yollarını bulmayı başardı. Yerel topluluğun katılımını sağlamada çok başarılıdır ve köy mirasının zenginliği üzerine inşa edilen kültürel projelerin kırsal sosyal ve ekonomik yaşamı nasıl yeniden canlandırabileceğini göstermede eşit derecede güçlüdür.

KENAN YAVUZ ETNOGRAFYA MÜZESİ HAKKINDA

Kenan Yavuz ve ailesi tarafından 2019 yılında kurulan özel bir müze olan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, topluluğu ve bölgesi için daha geniş bir sosyal ve kültürel misyon üstlenmiştir. Türkiye’nin kuzeydoğusundaki Bayburt bölgesinde ücra bir Beşpınar köyünde yer alan müze, yerel köklere ve mirasa bilinçli dönüş, Beşpınar köyü ve çevre yerleşimlerin yeniden canlandırılması ve köyün faydaları konusunda daha geniş farkındalığın savunucusu oldu. ve daha genel olarak toplum yaşamı. Müze, köylerden şehirlere göç ve çok sayıda köyün terk edilmesi sonucu Türkiye’nin son yüzyılda yaşanan dramatik dönüşümünü ele alıyor. Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, kültürel projelerin ve köy mirasının zenginliğine dair daha fazla farkındalığın köyleri ve genç yaşlı sakinlerinin yaşamlarını nasıl canlandırabileceğini göstererek bu eğilimi tersine çevirmeyi hedefliyor.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ziyaretçileri, Bayburt köylerinde yaşayanların geçmişte nasıl yaşadıklarını deneyimleyebilirler. Başlangıçta Yavuz ailesine odaklanan koleksiyon, komşu bölgedeki hasar görmüş ve tahrip edilmiş evlerden, eski dükkanlardan, çiftliklerden ve terk edilmiş alanlardan kurtarılan nesnelerin eklenmesiyle genişledi. Bu nesneler, 20. yüzyılın ilk yarısında bu bölgedeki kırsal yaşamı belgeliyor. Village House’da resmi sergi galerileri bulunmaktadır. Ziyaretçiler ayrıca Village müzesindeki çeşitli tematik evleri, binaları ve mağazaları keşfedebilir ve geleneksel bir tandır ile eski bir değirmenin nasıl çalıştığını görebilir, açık verandada çay veya kahvenin tadını çıkarabilir, camide dua edebilir, kütüphanede kitaplara göz atabilir, kuş yuvası ya da sadece yerel çevre ve kültüre dalmış olarak oynayın ve rahatlayın.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi düzenli olarak şarkılar, halk masalları, çocuk oyunları ve yemek tariflerinin yanı sıra yaşam döngüsüyle ilgili geleneklerin yeniden canlandırıldığı festivaller düzenlemektedir. Özellikle popüler olan düğünler ve nişanlardır. Ayrıca el sanatları, çiftçilik ve endemik bitkiler hakkında konferanslar düzenliyorlar. Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, bu tür programlar, sosyal medya ve Türkiye ve dışındaki tanıtımlar sayesinde geniş ve özverili bir takipçi kitlesi çekmeyi başardı.

Müzenin amacı, Bayburt bölgesindeki yerel köylerin somut ve somut olmayan mirasını korumak ve canlandırmaktır. Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, bu hedefin gerçekleştirilmesi için ekonomik kalkınmanın gerekli olduğunun bilincinde olarak, Bayburt’un daha geniş bölgesinin köylüleri ve sakinleri için miras turizmi ve konaklama endüstrisinin yeni işler yaratma ve yaşam kalitesini iyileştirme potansiyelini sergiliyor.

Kaynak: EMYA2021 Kazananlar Broşürü