Avrupa Yılın Müzesi’nde Muhteşem Harman Şenliği

https://www.bayburtpostasi.com.tr/kultur-sanat/avrupa-yilin-muzesi-nde-muhtesem-harman-senligi-h20542.html

Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş güzelliklerini günümüze taşımak, kültür derinliğini görünür kılmak amacı ile kurulan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde “Geleneksel Harman Festivali” yapıldı.

Bayburt Postası – 2021 yılında, Kültür Mirası kategorisinde SILLETTO büyük ödülünü alarak Avrupa’da Yılın Müzesi olan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Bayburt’tun Beşpınar köyünde, 15 bin metrekare alan üzerinde 26 farklı mekandan oluşuyor. Köylerde harabe olmuş evlerden toplanan taşlar ve ahşap malzeme ile inşa edilen müze, Avrupa Müze Forumu tarafından, özgün ve sade yapısı, kültür mirasını görünür kılması ve yerel halk ile birlikte hareket ederek ekonomik ve sosyal katkı sağladığı gerekçelerine dayanarak Avrupa’da Yılın Müzesi ilan edildi. Her yıl düzenlenen Harman Festivali, müze misafirleri ve bölge halkının katılımı ile yapılıyor. Festivalde, 100 yıl önceki aletler kullanılarak buğday hasadı yapılıyor. Bize Gelen Bizi Yaşar, Köklere Dönüş ve Yaşayan Müze mottolarını kullanan

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, müzecilik ve turizm anlayışına getirdiği yeni yaklaşım ile dikkat çekiyor. Bu yıl yapılan festivalde de müze ziyaretçileri ve davetliler davul zurna eşliğinde bar oynayarak, harman festivaline katılmanın, emek vermenin mutluluğunu yaşadılar.

Müze Kurucusu Kenan Yavuz: “Yaşayan Müze anlayışı ile hareket ediyor ve her yıl Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş, sosyal yaşamını simgeleyen gelenekler günümüze taşıyacak şekilde etkinlikler organize ediyoruz. Bu etkinliklerden biri de, Harman Festivali.

Anadolu; Dünya’nın medeniyet merkezidir. Paylaşma bizim medeniyetimizin temelidir. Anadolu, düşenin elinden tutmanın, geride kalanı tutup kaldırmanın adıdır. İmece usulü yaptığımız harman festivali ile paylaşma ve yardımlaşma geleneğimizi yaşatmaya gayret ediyoruz. Bu kapsamda, Buğday tarlasında türküler eşliğinde tırpan biçiyor, tırmık çekiyor, topladığımız buğdaylar ile harman kuruyor, döven sürüyor ve buğday hasadı yapıyoruz” dedi. Doğduğu topraklara bir vefa borcu olarak oluşturduğu müzenin uluslararası ödül aldığını hatırlatan Yavuz, müzeyi ağustos ayında 25 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi.  Yavuz, “Sosyal Sorumluluk projesi olarak doğduğum topraklara vefa borcumu ödemek için köyüme kurduğumuz müzenin, uluslararası platformlarda kabul görmesi ve dünyanın en prestijli ödülü ile buluşmuş olması, bu mütevazi çalışmanın vermek istediği mesajın geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisi ile karşı karşıyayız.

Pandemi sürecine karşın, müzemizi ağustos 2021 sonu itibari ile 25 bin kişi ziyaret etti. Gelen zyaretçilerimizi etkinliklerimiz ile buluşturuyor ve özellikle gençlerimizin dimağlarında yer edinmeye çalışıyoruz. Toplumun her kesimi tarafından büyük bir ilgi ile karşılanıyor oluşumuz bize ayrı bir heyecan veriyor. Şehir merkezine uzak oluşumuz nedeniyle kurduğumuz konaklama tesisimiz Loru Han’da konaklayan misafirlermiz için özel etkinlikler düzenleyerek, buradan birer kültür elçisi olarak ayrılmalarını sağlamaya çalışıyoruz.

Hedik şenliği, tandır şenliği, köy evinde düğün geleneği, ağız barı, kuşburnu toplama şenliği, herfene geceler, doğa yürüyüşler, Bayburt’un ve bölgenin tarih ve doğal mekanlarının gezilmesi gibi etkinlikler ile eko turizmin, deneyim ve kültür turizminin öncüsü olmaya gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.  Festvalin Eylül ayı boyunca devam edeceğini ve herkesi bu güzelliği paylaşma davet ettiğin belirten Kenan Yavuz; “Anadolu her karış toprağı aynı kilimin desenlerinden oluşan muhteşem bir zenginlik, bu zenginlikler sistematik bir yapı içinde gençlerimize ve tüm dünyaya anlatmak ve görünür kılmak zorundayız. Kültür zenginliğimiz derinleştirmenin yolu, unutulmaması gereken güzelliklerimiz görünür kılmaktan geçiyor” diye konuştu.

TANITIM SUNUMU

Tanıtım sunumunu bilgisayarınıza indirerek, Müzemiz hakkında detaylı bilgileri yakından inceleyebilirsiniz.