Yaşanan ve yaşayan bir kültür alanı

Yaşanan ve yaşayan bir kültür alanı

Ödül alanların arasında belki de beni en çok şaşırtan bu müze oldu. Bayburt benim için Baksı Müzesi idi. Ama burası öyle bir coğrafya ki sessiz kaldığı yılların acısını çıkarıp bozkırın ortasında çiçek gibi açıyor.

Aslında Baksı ile benzer bir hikâyeyle atılıyor bu müzenin temeli. İşinsanı Kenan Yavuz’un doğup büyüdüğü Bayburt’un Beşpınar Köyü’nde başlattığı bu proje, çevre köylerde virane olan evlerden toplanan taşlar ve ahşaplarla oluşturulan 25 farklı mekânı içeriyor. Bölgenin sosyoekonomik ve sosyokültürel yapısının iyileştirilmesine katkıda bulunmak için düzenlenen müzenin toplam alanı 15 bin metrekare. Bu arada müze için küçük bir otel de yapıyorlar. Selçuklu mimarisiyle eskinin ‘han’ biçimindeki konaklama havasını taşıyacak bir hazırlık içindeler.

Türkiye’nin müzeler zaferi

Burası büyük emek verilerek yapılmış bir kültür adımı. Yaşayan müze olarak düzenlenen alanda, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yerel kültürün önemli parçaları olan çocuk oyunları, masallar, endemik bitki tanıtımı, ağız barı geleneği, düğün ve kına gelenekleri, imece usulüyle yardımlaşma örnekleri, kaynaşma ve paylaşma kültürünün canlı tutulması için faaliyetler düzenleniyor. Böylece eskiyi muhafaza ederek modern hayatın içinde görünür kılmak ve yeni nesillerin hafızasında yer etmesi amaçlanmış. Gelecekte daha geniş kitlelere ulaşmak için festivaller düzenlemeyi de planlıyorlar.

Türkiye’nin müzeler zaferi

Köy meydanında inşa edilen geleneksel sanatların icra edildiği dükkânlarsa geçmişe bir yolculuk havası içinde sohbet imkânı sağlıyor; çocuklarınız geleneksel çocuk oyun alanında oynarken köy kahvesinde yudumladığınız çayınıza, demirci dükkânından demir dövme seslerinin ritmi eşlik ediyor. Yaşanmış hikâyeler, gerçek kişiler ve bu kişilere ait eşyalar kullanılarak hazırlanan sunumlarla Anadolu’nun bir ucundan selam veren bu müze için rotanızı değiştirmeye değer.

Türkiye’nin müzeler zaferi

Müze, yerel halkın desteği ve katılımıyla kurulduğu için ödüllendirildi. İşinsanı Kenan Yavuz, gelenlerin kalması için bir Selçuklu hanı inşa edeceklerini söylüyor.