Sanat Tarihçisi Bekleriz’den “Çini-maçin Çini” Sergisine Övgü

Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi’nde açılan ‘Çini-maçin Çini’ sergisinin yankıları sürüyor. Beşpınar’daki sergiyi gezen Sanat Tarihçisi Cansen Bekleriz, Orta Asya’daki Türklerin ilk yazılı mezar taşları ‘balbal’ ile Anadolu Selçuklu çini motiflerini birleştiren serginin Türk Sanat Tarihi açısından önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Kenen Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi’ndeki sergiyi ‘çok güzel düşünülmüş bir fikir’ olarak niteleyen Bekleriz, sergi hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getirdi:

“Türklerin ana yurdu Orta Asya. Orta Asya’da Türklerin ilk yazılı mezar taşlarına ‘balbal’ denir ve bunlar burada gördüğümüz gibi dikili taşlardır. Daha sonra Türkler Anadolu’ya geldiklerinde Selçuklu döneminde çini ile tanışmışlar. Ve özellikle hayvan ve insan motifli çiniler Selçuklu Sultanı Alaatin Keykubat zamanında bolca kullanılmıştır. Ve böylece Türklerin ilk yazılı dikili taşları ‘balbal’ ile Anadolu Selçuklu çini motiflerinin burada birleştirilmesi ve sergilenmesi çok güzel bir fikir olmuş; çok beğendim.”