‘Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri’ sahiplerini buldu

‘Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri’ sahiplerini buldu. ‘2021 Silletto Ödülü’ Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ne verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin “2021 Silletto Ödülü”ne layık görüldüğünü açıkladı.

DÜNYANIN EN SAYGIN ÖDÜLÜ

İş insanı Kenan Yavuz’un doğup büyüdüğü Bayburt Beşpınar köyünde kurduğu etnografya müzesi ile adından söz ettiriyor. Avrupa Müze Forumu, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin dünyanın en saygın müzecilik ödüllerinden birine layık görülmesinin gerekçesini ise şöyle açıkladı:

Yerel halkın desteği ve katılımı ile birlikte gerçekleştirdiği kültürel çalışmalar, kırsal yaşam zenginliğini temel alarak, sosyal ve ekonomik hayatın canlanmasında çok başarılı ve örnek projelere imza atmak, son yüzyılda dramatik sosyo-ekonomik dönüşümler nedeniyle yaşanan göç sorununu gündeme taşımak, yerel halkın yaşamını ve hikayelerini kurumsal bir kimlik ile tanıtmak, bölgenin tarihi ve kültürel mirasını örneklendirerek dünyaya taşımak ve sosyo ekonomik yaşamına katkı koymak olarak açıklandı.

“AMACIM DOĞUP BÜYÜDÜĞÜM TOPRAKLARA BORCUMU ÖDEMEK”

Ödülü Silletto Trust üyesi Carol Jackson ve EMYA Jüri üyesi Dina Sorokina’nın elinden alan müze kurucusu Kenan Yavuz yaptığı açıklamada; “Doğup büyüdüğüm topraklara borcumu ödemek amacıyla sosyal sorumluluk projesi olarak on yıllık bir emek sonucu ailem ile birlikte kurduğum müzenin, uluslararası alanda böylesine büyük bir ödül ile taçlandırılmış olmasından gurur duyduk. Amacımız; Anadolu’nun kültür mirasını ve büyük medeniyetimizin izlerini geçmişten geleceğe taşımaktır. Değişmemesi gereken güzelliklerimizi korumak ve zaman-mekân ilişkisi içerisinde yeni nesillerin dimağında canlı tutmak zorundayız.

Zira, mekân olmadan medeniyetimizi yeni kuşakları hafızasına nakşetmek mümkün olmayacaktır. Dünya müzecilik anlayışına yepyeni bir bakış açısı getirmeye çalışıyoruz. Yaşanmışlıktan hareket ederek, köylerimizde virane olan evlerden topladığımız taşlar ve ahşaplar ile 26 farklı mekândan oluşan 15 bin metrekare büyüklüğe ulaşan bir köy inşa ettik.

Gördüğümüz yoğun ilgi ve talep nedeniyle, Selçuklu mimarisi ile “han” şeklinde bir konaklama tesisini de önümüzdeki turizm sezonuna yetiştireceğiz. Kültür ve deneyim turizmine öncülük edecek tesisimize “Taşların Konuştuğu Mekân Loru Han” ismini verdik. Bayburt’un kadim kültürünü, Dedem Korkut’u, Şair Zihni’yi, Ağlar Baba’yı tanıtacak, yerel folklörümüzün tüm inceliklerini, dokusunu ve kokusunu müze ziyaretçileri ve misafirleri ile paylaşacak, onların birer kültür elçisi olarak Bayburt’tan ayrılmalarını sağlamaya gayret edeceğiz” dedi.

Kenan Yavuz “Bu muhteşem başarıya ulaşmamıza katkı koyan Başta Bayburt Valimiz sayın Cüneyt Epcim’e, Belediye Başkanlarımıza, Yönetim ve Danışma kurulu üyelerimize ve elbette başta eşim Sibel Yavuz ve ailem olmak üzere Bayburt halkına ve Beşpınar köyündeki hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum. Ülkemize bu güzelliği kazandırmak bizim için büyük bir övünç vesilesi oldu” dedi.