“Topraktan Kopuş” Sergisi Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde Açıldı

https://www.bayburtpostasi.com.tr/kenan-yavuz-etnografya-muzesi-demirozunun-o-sirketine-destek-verecek
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ile Demirözü Hayvancılık Nakliyat Gıda İnşaat Limited Şirketi arasında işbirliği protokolü yapıldı.
Protokol ile Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, şirketin üretim yeteneklerini geliştirmesi, pazar payını artırması, marka değeri oluşturması ve sürdürülebilir bir finansal yapıya sahip olması için destekler sunacak. Tüm bunların sonucunda ise müzenin kuruluş amacı olan “tersine göç” olgusunun başlamasına katkı sunulacak.
Müzede gerçekleşen törenle protokol metnini imzalayan Müze Kurucusu Kenan Yavuz, dünyanın geleceğinin gıda arz güvenliği üzerinde durduğunu, sürdürülebilir kalkınmanın ve gıda arz üretiminin Bayburt için de son derece önemli olduğunu söyledi.
Bir müze ile bir tarım işletmesi arasında belki de ilk kez böyle bir protokol imzalandığını söyleyen Kenan Yavuz, “Yerel dinamikleri çalıştırarak kırsal kalkınmayı başarma noktasında birlikte hareket edeceğiz. Burada yüksek kalite standartlarında Bayburt’un coğrafi özelliklerine de uygun olan bir yapıda tarımın yapılmasını destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Şirket Temsilcisi Servet Çiğdem ise Kenan Yavuz’un çok yönlü bakışı ile kendilerine çok büyük destek sunacağını ifade ederek, “Biz bu protokolü ‘tersine göç’ şehirden köye dönüşe ivme kazandıracak tarihi bir adım olarak görüyoruz” dedi.
İmzalanan işbirliği protokolünde şu maddeler yer aldı:
“Kenan Yavuz Kültür Vakfı ile Demirözü Hayvancılık Nakliyat Gıda İnşaat Limited Şirketi arasında aşağıdaki amaçları gerçekleştirmek için işbirliği yapılmasına karar verilmiştir.
1- Kenan Yavuz Kültür Vakfı tarafından kurulan Bayburt Beşşpınar köyünde kurulu etnografya müzesinin elde ettiği uluslararası başarılar sonucu oluşan marka değerini, kırsal kalkınmaya katkı koyacak mekanizmalar ile kullanmak.
2- Demirözü ilçesinde kurulu bulunan ve gerek makina parkı, gerek arazi portföyü ve gerekse üretim kabiliyeti açısından yeterli düzeyde bir alt yapıyı kuran Demirözü Hayvancılık Nakliyat Gıda İnşaat Limited Şirketi ile birlikte üretim yeteneklerini geliştirmek.
Sanat danışmanı Dr. Feride Çelik’in küratörlüğünü, Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ezgi Sandıkçı’nın ise hayata geçirdiği eser; toprağın sarmaladığı toplumsal yapıdan uzaklaşan, yalnızlaşan bireyleri ve yoklukta paylaşan bir yapıdan, varlıkta bireyselleşen bir toplumsal yapıya evrilmenin hikayesini anlatıyor.
“Kadim Kültürümüzün Taşıyıcı Kolonu Olduk”
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Yavuz, müzeyi Anadolu’nun kırsal kesiminde bir sosyal sorumluluk projesi olarak kurduklarını belirtti. Yavuz, “Kadim kültür mirasımızın taşıyıcı kolonlarından biri olduk ve aldığımız uluslararası ödüller ile dünya çapında bir müzeye dönüştük. Dünyanın ve doğal olarak ülkemizin yaşadığı sosyolojik dönüşüm ile ortaya çıkan meseleleri gündeme taşımaya gayret ediyoruz. Sanatçı yerleştirme programımız ile her yıl bünyemizde misafir ettiğimiz değerli sanatçılarımız ile birlikte çalışıyoruz. Önceki yıllarda ‘eleğin hafızası’, ‘göç yolu’ projelerini gerçekleştirmiştik. Bu yıl ise ‘topraktan kopuş’ eseri ile ıssızlaşan Anadolu topraklarını, topraktan kopuş ile savrulan toplumsal yapımızı simgesel boyutta anlatmaya çalıştık” dedi.
“Kök Saldığımız Değerlerimizden Uzaklaşıyoruz”
Eserin sahibi Dr. Ezgi Sandıkçı ise, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi için yürüttüğü çalışmayı tamamlamaktan ve eserinin müzede daimi olarak sergilenecek olmasından gurur duyduğunu ifade etti. Sandıkçı, eserini Anadolu’nun unutulmaya yüz tutan emeğine, paylaşım kültürüne ve toprakla bir zamanlar kurulan birlikteliğe adadığını belirterek, “‘Topraktan Kopuş’ eserim, yalnızca fiziksel bir mesafeye değil; kök salınan değerlerden, dayanışmadan ve birlikte yaşama iradesinden uzaklaşılmasını simgeliyor” şeklinde konuştu.
“Sahiplenilmeyen Hafıza”
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Danışma Kurulu Üyesi Dr. Feride Çelik, İyilik İçin Sanat Derneği ile başlattıkları sanatçı yerleştirme programının bu yılki çıktısının “topraktan kopuş” eseri olduğunu söyledi. Çelik, Anadolu’nun insanlık tarihinin ilk tarım toplumlarına ev sahipliği yaptığını ve bereketli topraklarıyla sadece ürün değil, birlikte var olmanın evrensel değerlerini de ürettiğini vurguladı. Ancak modernite ile ortaya çıkan yaşam biçiminin kadim kültür mirasını örselediğini ve yaylaların ıssız, mekanların ve toprakların sahipsiz, insanların yalnız kaldığını ifade etti. Eserin, modernite öncesi tarımda ve sosyal yaşamda kullanılan aletlerle yapıldığını ve birlikte üretmenin, imece geleneğinin, birbirini saran toplumsal bir yapıyı simgelediğini ekledi. Çelik, aletlerin paslı yüzeylerinin ise artık işlemeyen bir düzeni, demirin taşıdığı sessiz bir hafızayı ve zamanla aşınmış ortak yaşamı görünür kıldığını belirterek, eserin sahiplenilmeyen hafızanın, özlenen ortak yaşamın tanığı ve geçmişin emeğine saygının yanında pas içinde kalmış kökleri onarma çağrısı olduğunu dile getirdi.
Sergi, Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Belediye Başkanı Mete Memiş, Müze Kurucusu Kenan Yavuz, Baksı Müzesi Kurucusu Hüsamettin Koçan, il protokolü ve vatandaşların katıldığı törenle açıldı.
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Hakkında
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, iş insanı Kenan Yavuz tarafından Bayburt Beşpınar Köyü’nde bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilmiştir. 25 bin metrekare alan içinde 26 farklı mekandan oluşan müze, özgün yapısı ve deneyime dayalı ziyaretçi konsepti ile dikkat çekiyor. Müze, 2021 yılında Avrupa Müze Forumu tarafından “Avrupa’da yılın müzesi” ödülünü, 2022 yılında ise “Avrupa Birliği Kültür Mirası Europa Nostra” ödüllerini kazandı. 2023 yılında ise “Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü”nü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.